Sanallaştırma denildiğinde hemen herkesin ilk aklına gelen üretici VMware ve ürettiği sanallaştırma teknolojileri diyebiliriz. 1998 yılından bugüne bankacılıktan sağlık hizmetlerine, kurumsaldan KOBİ’ye kadar birçok sektör tarafından tercih edilmiş ve BT altyapılarının vazgeçilmezleri arasında hep yerini almıştır. BT altyapılarında kullanımının yaygınlaşması ile birlikte sanallaştırma teknolojilerinde uzman personel ihtiyacı da çok gecikmeden ortaya çıkmıştır. VMware, ürettiği tüm sanallaştırma teknolojilerini ve ürünlere ait dokümanları internet üzerinden tüm dünyaya ücretsiz olarak sunmaktadır. Her üreticide olduğu gibi VMware firmasında da gerek son kullanıcının gerekse de iş ortaklarının ürettiği teknolojiler üzerinde bilgi, tecrübe ve uzmanlıklarını belgelemeleri için belirli bir sertifikasyon ağacına sahiptir. VMware firmasında da benzer bir sertifikasyon ağacı bulunmakta ve sertifikalar arasında en popüleri olan VMware Certified Professional kısaca VCP sertifikasını bu yazıda inceleyeceğiz.
Kısaca açıklamak gerekirse VCP; VMware firmasına ait sertifikasyonların en popüleri ve en çok kullanıcılar tarafından kazanılmış sertifika diyebiliriz. İlk bakışta sertifikasyon tek olarak düşünülse de aslında VCP sertifikasyonu kendi içerisinde teknoloji alanlarına ve belirli sürümlere göre ayrılmış durumdadır. Örnek vermek gerekirse VCP-DCV 6.5 ya da VCP-DT 7 gibi. Burada DCV “Data Center Virtualization” anlamına gelirken DTM ise “Desktop and Mobility” anlamına gelmektedir. Sonlarında yer alan rakamlar ise bu teknolojiye denk gelen çözümün sürüm bilgisini göstermektedir. Örneğin; VCP-DCV 6.5 sertifikası VMware vSphere ürün ailesinin 6.5 versiyonuna ait uzmanlığı temsil eden sertifikasyondur.
Her üreticide olduğu gibi VMware sertifikasyonlarında da belli ön koşullar ve tamamlanması gereken sınavlar bulunmaktadır. Bu bölümde örnek olarak güncel sertifikasyonlardan biri olan VMware VCP-DCV 2019 sertifikasyonunu inceleyeceğiz.
VMware vSphere ürünün en son sürümü olan 6.7 ile ilgili kurulum, yapılandırma, yönetim ve hata giderme gibi konu başlıklarını içeren teknik yetenekleri belgeleyen bir sertifikasyondur.
Bu sertifikasyon için gerekli olan ön koşullar aşağıdaki gibidir.
Listede yer alan eğitimlerden en az birine katılmak.
Foundation Exam (Giriş Seviyesi Sınav) Listede yer alan sınavlardan en az bir sınavda başarılı olmak.
Professional Exam (Profesyonel Seviye Sınav) Listede yer alan sınavlardan en az bir sınavda başarılı olmak.
Yukarıda örneğini verdiğim sertifikasyon yolu ilk defa VCP olacak bir kişi için geçerlidir. Sadece VCP sertifikasyonlarında geçerli olmakla birlikte VCP sertifikasyonun en önemli gereksinimlerinden biri resmi eğitime katılım zorunluluğudur. Eğer ki VCP sertifikasyonu konusunda ilk defa giriş yapıyorsanız kesinlikle sertifikasyon ön gereksinimlerinde belirtilen eğitimlerden birine katılmalısınız. Listede yer alan sınavlarda başarılı olmanız dahi bu durumu değiştirmeyecektir.
Doğru bilinen yanlışlar arasında “VMware sertifikasyonları için önce eğitim alınmalı daha sonrasında sınavlara girilmelidir.” diye yanlış bir bilgi var. Bu konu tamamıyla kişinin kendi inisiyatifindedir. İstenirse önce sınavlara girip kişi kendi bilgi ya da tecrübesini sınayabilir ve burada alacağı sonuca göre listeden eğitim seçebilir.
VCA, VCP, VCAP gibi sertifikasyonlara ait ön gereksinim olan tüm VMware resmi eğitimlerini ve sınavları VMware Authorized Training Center – Premier, VMware Authorized Education Reseller, Pearson VUE Test Center yetkinliğine sahip olan vSmart Bilgi Teknolojileri ile birlikte eğitimlerinizi tamamlayabilir ve sonrasında sınavlara katılabilirsiniz. VMware Eğitim Hizmetlerini uçtan uca bir bütün olarak sunan vSmart gerek VMware resmi eğitimleri gerekse de tüm BT sınavları konusunda katılımcılarına memnuniyetle hizmet etmektedir.